Feestdagen in Turkije

Officiële feestdagen in Turkije zijn:
– 1 januari: Nieuwjaarsdag
– 23 april: Çocuk Bayramı (Dag van het Kind). Een dag ter ere van de eerste zitting van de Nationale Vergadering van de Turkse republiek op 23 april 1923. Op deze feestdag nemen kinderen symbolisch plaats op de zetel van de burgemeester om de politici te herinneren aan de toekomst van de volgende generaties.
– 1 mei: Dag van de Arbeid.
– 19 mei: Jeugd- en Sportdag (Herdenking van Atatürk). Dit is een gedenkdag aan de landing van Atatürk in Samsun in 1919. Sinds 1938 wordt deze dag wettelijk gevierd en worden grote sportmanifestaties in veel stadions gehouden.
– 15 juli: Dag van Democratie en Nationale Eenheid. In 2016 was er op 15 juli een
mislukte staatsgreep, de mensen die zijn omgekomen tijdens deze coup worden voortaan herdacht op deze dag.
– 30 augustus: Dag van de Overwinning. Op deze dag viert men het einde van de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog in 1922. Het is vooral een herinnering aan de dag van de overwinning op de Grieken bij Dumlupinar in 1922.
– 29 oktober: Dag van de Republiek (+ voorafgaande avond). Op deze nationale feestdag wordt de stichting van de Turkse republiek in 1923 herdacht
– 10 november: Herdenkingsdag Mustafa Kemal Atatürk. Op 10 november valt het leven om 9.05 uur voor een minuut volledig stil. Voetgangers blijven zwijgend op straat stilstaan en auto’s stoppen op de sterfdag van Atatürk. Later op de dag vinden er parades plaats en lopen schoolkinderen in optochten met de Turkse vlag.

Islamitische feestdagen

Op wisselende data zijn er tevens de volgende islamitische feestdagen:

Ramadan
Ramadan wordt gevierd in de negende maand van de Islamitische maankalender. Tijdens de maand van de Ramadan wordt er gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De datum kan variëren maar meestal wordt de datum aangehouden die in Mekka in Saoedi-Arabië is vastgesteld. In 2019 start de Ramadan op 6 mei en eindigt in Turkije op 3 juni.

Suikerfeest
Meteen na de Ramadan wordt het Suikerfeest (Eid al-Fitr) of het “kleine feest” gevierd. De eerste ochtend van het Suikerfeest bezoekt bijna iedereen de moskee voor het speciale gebed. De rest van de dag is er vaak bezoek van familie en vrienden en worden er veel zoete gerechten gegeten zoals bakalva. Kinderen krijgen soms kleine cadeautjes. Na de Ramadan zijn er ook drie officiële nationale vakantiedagen (Seker Bayrami), banken en overheidsinstanties zijn dan gesloten. Musea en ander bezienswaardigheden
zijn meestal de tweede en derde dag wel geopend maar het kan er erg druk zijn. In 2019 start het Suikerfeest op 4 juni

Het Offerfeest
Het Offerfeest (Kurban Bayrami) of het “grote feest” wordt 70 dagen na het eind van de ramadan gevierd, in 2019 vanaf 11 augustus. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd. Vaak wordt er een lam geslacht, het vlees wordt gedeeld met buren of met mensen die weinig geld voor eten hebben.

Naast de nationale feestdagen zijn er in Turkije veel plaatselijke of regionale feesten en festivals.

Categorieën: AlgemeenTurkije