Gezondheidszorg in Turkije

Medicijnen mee op reis

De gezondheidszorg in Turkije is van goede kwaliteit. Wel worden reizigers geadviseerd om een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald. Bewaar alle bonnetjes goed. In geval van een ziekenhuisopname in Turkije of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun
verzekeringsmaatschappij. In Turkije kan het voorkomen dat men zonder grote noodzaak onderzoeken uitvoert of medicijnen voorschrijft. Zelfs het uitvoeren van eigenlijk overbodige operaties komt voor. Dit gebeurt omdat de toerist vaak niet precies weet wat er nodig is en de kosten kan verhalen op de verzekeringsmaatschappij. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd uw eigen huisarts. Het is beter om uw reis eventueel eerder af te breken dan onnodig geopereerd te worden.

Medicijnen mee op reis

Neem de medicijnen in de originele verpakking mee naar Turkije. Als u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen dan moet u een door een arts ondertekende geneesmiddelenverklaring kunnen overleggen. Het reizen zonder deze verklaring is strafbaar en kan voor problemen zorgen. Voorbeelden van
geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen zijn ADHD-middelen, bepaalde
slaapmiddelen en sommige pijnstillers. Voor meer informatie kijkt u www.hetcak.nl. Hier kunt u terugvinden welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en kunt het formulier downloaden welke u en uw arts moeten invullen. Meer informatie is ook te vinden op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/medicijnen-meenemen/turkije.

Diarree: Veel mensen uit Nederland en België krijgen buikloop (diarree) in Turkije. De kans hierop kan meen eenvoudig verkleinen door op te letten met wat men eet. Vooral rauwe groenten en fruit kunnen voor problemen zorgen. Pas ook op met ijsblokjes en kraanwater en niet voldoende gekoeld schepijs. Tenslotte komen er vaak bacteriën voor in machines voor softijs en milkshakes. Het is aan te raden om zelf anti-diarreepillen, paracetamol en ORS mee te nemen. Het kan namelijk lastig zijn om deze zonder recept te verkrijgen in de lokale apotheken.

Drinkwater

Het kraanwater in Turkije is veilig en bevat een klein beetje chloor. Het
drinken ervan kan darm- en maagklachten veroorzaken. We adviseren daarom om water alleen uit flessen te drinken.

Zwemmen en baden

Zwembaden kunnen bij kinderen maar ook bij volwassen zorgen
voor oorontsteking. Dit kan gebeuren bij alle hotels, ook bij de luxe. Een eenvoudige oplossing hiervoor is het gebruik van oordopjes of door niet in het zwembad maar in zee te gaan zwemmen. Bij het zwemmen of pootjebaden in zoetwatermeren, rivieren en moerassen loopt men het risico op de wormziekte schistosomiasis. Zwem daarom nooit waar de lokale bevolking ook niet zwemt of baadt.

Vaccinaties

zijn voor Turkije (nog niet) verplicht. Wel worden de vaccinaties voor dtp en
Hepatitis-A aanbevolen. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) of de GGD. Zij kunnen u ook persoonlijk advies geven.

Malaria

Malaria komt in het zuidoosten van Turkije voor. Het is niet nodig vooraf
malariatabletten te nemen. U kunt volstaan met het zorgvuldig toepassen van
maatregelen tegen muggenbeten. Dit kan door het gebruik van DEET, beschermende kleding en door ’s nachts onder een muskietennet te slapen. Malariamuggen steken met name ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend. Bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied dient u altijd direct contact op te nemen met een arts.

Hondsdolheid

Hondsdolheid komt in Turkije nog veel voor. Ga daarom bij een beet van een hond, kat, vleermuis of ander zoogdier altijd naar een arts of apotheek.

Slangen en schorpioenen

Slangen en schorpioenen komen voor in de bergen van Turkije. Draag bij wandelingen in de bergen en rotsachtig terrein daarom dichte schoenen en een lange broek. Controleer voor gebruik altijd de schoenen, slaapzak en de andere bagage op de aanwezigheid van een dier. Ze geven de voorkeur aan warme plekken. Bij een beet is het aan te raden een arts of apotheker te raadplegen.

Voor uitgebreid advies en informatie over de actuele situatie adviseren wij u te informeren bij LCR, GGD of uw huisarts.

Categorieën: AlgemeenTurkije