Klimaat en reisseizoen

De west- en zuidkust van Turkije (De Turkse Riviera) hebben een mediterraan klimaat: de zomers zijn er heet en de winters zacht. In juli en augustus is het meestal minimaal 30 graden Celsius. De kans op regen is in de zomer minimaal. Minder heet maar zeer aangenaam is het in april/mei/juni en september/oktober.

Istanbul heeft een Middellands zeeklimaat. Het kan voorkomen dat het rond eind april/ begin mei zeer koel en regenachtig is. Het kan dan voorkomen dat temperaturen ruim 10 graden onder het gemiddelde liggen. In januari en december kan sneeuwval voorkomen. Soms is de stad dan volledig ontregeld en ligt nagenoeg lam. Wie de stad wil bezoeken kan dat het beste doen in mei/juni of september/oktober.

Het Zwarte-Zeegebied kent een gematigd klimaat met warme zomers, zachte winters en veel regen. Centraal- en Oost-Anatolië hebben een steppeklimaat met droge en hete zomers en winters die koud zijn. Ook in de zomer kunnen de nachten koud zijn.

Meer informatie over het klimaat en weer in Turkije vindt u op de website van
Klimaatinfo: https://www.klimaatinfo.nl/turkije/.

Toeristische plekken

Turkije heeft veel mooie steden en dorpen die een bezoek zeker waard zijn.

 • Istanbul is misschien wel de bekendste stad van Turkije. Deze metropool ligt op twee continenten en wordt gescheiden door de rivier de Bosporus.

Bekende badplaatsen aan de Turkse Riviera zijn onder andere:

 • Alanya: toeristische stad aan de Turkse Riviera
 • Antalya: perfecte combinatie van strand en cultuur
 • Belek: Een populaire golf- en strandbestemming aan de Turkse kust
 • Bodrum: Een mondaine badplaats aan de Turkse kust.
 • Kemer: Strand, uitgaan en winkelen aan de Turkse kust gaan hier hand in hand.
 • Side: Deze oude stad heeft veel all-inclusive complexen.

Turkije heeft diverse oude steden en overblijfselen daarvan. Bekend en interessant zijn:

 • Efeze: Efeze wordt ook wel ‘ruïnestad’ genoemd en een van de mooiste
  ruïnecomplexen van de westerse wereld. Efeze ligt in het belangrijkste
  archeologisch gebied van Turkije. Het gebied heeft hele grote opgravingen uit de Griekse oudheid opgeleverd.
 • Göbekli Tepe is een bergheiligdom in het zuiden van Turkije, van ongeveer 11.550 jaar oud. Het is het voor zover bekend het oudste tempelcomplex ter wereld. Er zijn zelfs sporen uit de steentijd gevonden. Tot op heden is pas zo’n 1.5% van het gebied opgegraven. Nu al zijn er in de diverse lagen monolithische T-vormige pilaren, terrazzovloeren uit het Romeinse Rijk en abstracte pictogrammen gevonden. Waarschijnlijk is er dus nog veel meer te vinden!
 • Pamukkale wordt een van de zeven wereldwonderen genoemd. Reden genoeg om de spectaculaire witte terrassen van dichtbij te bekijken. Vanaf een afstandje lijken de terrassen bedekt met sneeuw. In werkelijkheid is echter kalk. De naam Pamukkale betekent ‘katoenen kasteel’. Je kunt er tevens heerlijk pootjebaden in het warme bronwater.
 • Pergamon. Wat vroeger Pergamon was het nu Bergama en was ooit een rijke stad. Tegenwoordig zijn er nog veel monumentale tempels, fonteinen, gymnasia en theaters te vinden. Lang geleden bestond de plaats uit drie kleine stadjes welke met trappen en terrassen aan elkaar waren verbonden.
 • Het Sümelaklooster is van binnen en buiten volledig bedekt met fresco’s. Het bijzonder klooster is gebouwd tegen een rotswand en staat in het Ziganagebergte in Maçka. Het klooster staat op 1200 meter hoogte in het nationale park.
Categorieën: AlgemeenTurkije