Vakantie in Turkije: Zon, zee strand en cultuur

Naast de zon, zee en strand is Turkije ook populair vanwege zijn eeuwenoude cultuur. In de loop van de geschiedenis heeft Turkije veel culturen binnen zijn landsgrenzen gehad. Bekende grote historische steden zijn Istanboel, Bursa, Edirne en İzmir. Daarnaast zijn er nog tal van ruïnesteden zoals Xanthos, Perge, Aspendos, Troje, Efeze, Pergamon, Xanthos, Kaunos, Side, Sardis en Didyma. Ook in de meeste toeristische steden zelf kan men tijdens een zonvakantie in Turkije diverse culturele rijkdommen bezoeken. Tot 1920 was Istanboel de hoofdstad van Turkije. In Istanboel vind je onder andere het Topkapipaleis en het Dolmabahçepaleis. Ook de Hagia Sophia, de Sultan Ahmetmoskee en Grote Bazaar zijn belangrijke bezienswaardigheden in de stad met 15 miljoen inwoners. Turkije heeft voor een groot deel een mediterraan klimaat. Het zijn daarom ook vooral de badplaatsen langs de kust die erg populair zijn. Bekende en populaire plaatsen langs de Turkse kust zijn Bodrum,  Alanya, Marmaris, Kuşadası en Antalya. De Turkse west- en zuidkust staat ook wel bekend als de Turkse Riviera.

Winkelen

In Istanboel en aan de Turkse Riviera zijn eindeloze mogelijkheden om te winkelen. In Istanbul is bijvoorbeeld de Grote Bazaar. Deze telt meer dan vierduizend winkeltjes. Istanboel heeft daarnaast een groot aantal shoppingmalls, zoals Akmerkez, Gallaria en Tepe Nautilus. Tepe Nautilus heeft veel voorzieningen zoals restaurants, bowlingbaan, bioscoop en cafés. Bekende plekken om te winkelen aan de Turkse Riviéra zijn onder
andere Bodrum (Oasis Centre) en Antalya (winkelcentra Isiklar Cad en Atatürk Cad, en de historische wijk Kaleici).

Eten, drinken en uitgaan in Turkije

De Turkse keuken is erg gevarieerd. De maaltijden zijn over het algemeen lekker gekruid maar niet te sterk naar onze begrippen. Eten en drinken is in vergelijking met Nederland niet duur. De Turkse keuken is gezond met veel groente en fruit, vis en plantaardige olie. Ingrediënten die verder veel worden gebruikt zijn yoghurt, rijst, vlees en pasta. In de gerechten wordt vaak veel olijfolie verwerkt. Turken drinken vooral thee. Probeer tijdens een vakantie in Turkije zeker ook eens de typische sterke koffie. Verder is het Turkse sterkedrankje Raki populair. Dit is een
anijsdrankje met een behoorlijk hoog percentage alcohol. In Turkije kun je niet overal alcoholische dranken bestellen. Maar bij de meeste restaurants en hotels welke op toeristen zijn georiënteerd wel. Naast reguliere restaurants en horecagelegenheden vind je in de steden veel kleine eettentjes op straat. De meeste kustbestemmingen voor een vakantie in Turkije hebben diverse discotheken en andere uitgaansgelegenheden.

Categorieën: AlgemeenTurkije